Trouwen in coronatijd

De maatregelen zijn weer aangescherpt. En niet zo'n klein beetje ook. Wat mag er nu wel en niet? En wat is er mogelijk binnen de regels? Ik zocht het voor jullie uit. 

Bijgewerkt op: 29 januari 2021.

Kunnen wij nog trouwen?

Ja trouwen mag gelukkig nog. Binnen mogen er maximaal 30 mensen aanwezig zijn. Dat is inclusief kinderen en de fotograaf. De BABS wordt niet meegeteld. Maar de 1,5 meter afstand moet wel gegarandeerd blijven. Het hangt dus van de locatie waar jullie trouwen af wat er mogelijk is. De meeste locaties hebben dit al voor jullie uitgezocht en kunnen jullie vertellen hoeveel gasten jullie daar kunnen ontvangen. Ook zal er altijd een gezondheidscheck plaats vinden. Dit geldt alleen voor de ceremonie. 

Het advies is om een mondkapje te dragen. Als je op je plek zit mag deze af. 

Iedereen moet een eigen zitplaats hebben. 

Bron: Rijksoverheid

De ceremonie

Naast de maatregelen die door de overheid zijn opgesteld, heeft iedere gemeente ook zijn eigen maatregelen. Bekijk deze op de website van de gemeente waar jullie trouwen. Ik heb een aantal punten op een rijtje gezet die in Zwolle gelden maar die vaak ook voor andere gemeenten van toepassing zijn. 

  • Er mag geen fysiek contact zijn tussen de gasten onderling en de gasten en het bruidspaar.
  • Het bruidspaar zelf mag gelukkig wel fysiek contact houden. Ook als jullie pas vanaf het ja woord tot hetzelfde huishouden horen ;)
  • Je bent verplicht een mondkapje te dragen zodra je het stadhuis binnenkomt en bij het verplaatsen door de ruimte. Als je zit mag het mondkapje af. De trouwambtenaar draagt ook een mondkapje, behalve als hij/hij achter het spreekgestoelte staat.
  • Heeft één van het bruidspaar last van klachten als verkoudheid, keelpijn, koorts? Dan kan de ceremonie helaas niet doorgaan. Op de website van de gemeente staat een telefoonnummer wat je in dat geval zo snel mogelijk moet bellen. In Zwolle is dat: 14038.
  • Als een van jullie gasten last heeft van verkoudheid, keelpijn of koorts, vraag hem/haar dan thuis te blijven! Hij/zij mag dan niet bij het huwelijk aanwezig zijn.
  • De trouwambtenaar controleert voor het huwelijk altijd de identiteit van jullie en van jullie getuigen. Hij of zij pakt jullie identiteitsbewijs niet van jullie aan maar controleert het van een afstand van minimaal 1,5 meter.
  • Er zijn meerdere pennen beschikbaar zodat de pen voor het ondertekenen van de huwelijksactie niet doorgegeven hoeft te worden.
  • Het voorgesprek met de BABS zal plaatsvinden via de email, skype, telefonisch of op een andere manier die jullie met jullie trouwambtenaar afspreken.

Bron: Gemeente Zwolle

De kerk, moskee, synagoge of ander gebedshuis

Ook daar zijn de maatregelen aangescherpt. Hoewel, je kan het geen maatregelen noemen omdat de overheid volgens de wet de vrijheid van godsdienst of levensovertuiging niet mag beperken. Toch is ook daar het dringende advies om maximaal 30 personen toe te laten in een binnenruimte (mits de 1,5 meter gewaarborgd kan worden). Er wordt geadviseerd mondkapjes te dragen en de samenzang te beperken. Vraag dus bij je kerk of gebedshuis na hoe ze daar mee om gaan! De meeste kerken/gebedshuizen hebben daar afspraken over gemaakt met de overheid.

Andere trouwlocaties

Als jullie niet op het gemeentehuis/stadshuis trouwen dan hangt het van de locatie af op welke manier het huwelijk gevierd kan worden. Er zijn veel locaties die aanpassingen gedaan hebben zodat jullie toch op een mooie intieme manier kunnen trouwen. Vaak met creatieve oplossingen waar jullie misschien zelf nog niet aan gedacht hebben! 

Maar voor alle locaties geldt, na de ceremonie mag je buiten met maximaal 2 personen bij elkaar zijn. Dus dan geldt het aantal 30 niet meer! Voor de receptie of het feest gelden de regels voor de horeca. Op dit moment is de horeca gesloten. Afhalen kan wel.

Check jullie veiligheidsregio!

Misschien hebben jullie een prachtige plek in gedachten voor jullie fotoshoot. Of gaan jullie een wandeling maken met de familie. 

Naast de landelijke maatregelen kan een veiligheidsregio aanvullende maatregelen hebben om te voorkomen dat het covid-19 virus zich verspreid. Het kan dus zijn dat die mooie zandvlakte waar jullie foto's willen laten maken gesloten is. Goed om te checken dus! 

Nederland is onderverdeeld in 25 veiligheidsregio’s. Iedere veiligheidsregio zet zich in voor de veiligheid van de inwoners en bezoekers van dat gebied. Een veiligheidsregio zorgt er bijvoorbeeld voor dat er een brandweer is. Elke regio maakt afspraken over de aanpak van rampen of een crisis. Op de website van de Rijksoverheid kan je bekijken onder welke veiligheidsregio jullie gemeente valt.

Hoe moet dat met de emoties, interacties en de knuffels?

Trouwen in coronatijd is anders. Daar veranderen we helaas niets aan. En die knuffel van je oma, die kan niet vervangen worden. Maar in deze tijden ontstaan ook nieuwe tradities. Eén daarvan is de “drive-in” waarbij er een stoet auto’s langs het bruidspaar rijdt. Vanuit de raampjes feliciteren vrienden en familie het bruidspaar. Al dan niet met confetti. Ook heb ik een ceremonie gefotografeerd waarbij familie uit het buitenland via live-stream mee deed. Er waren bruiloften waarbij van te voren videoboodschappen werden ingesproken. En de gastenboeken werden creatiever. Zo konden mensen van te voren iets moois voor het bruidspaar op een kaartje/foto schrijven en dat werd verzameld. Op de bruiloft zelf werd dat opgehangen. 

Daarbij heb ik ook familie op een bruiloft horen zeggen dat het wel ontzettend bijzonder is als je er wel bij bent.

Het is schakelen want deze situatie gaat waarschijnlijk nog een tijd duren. Maar de liefde is sterk en mensen blijven trouwen. Natuurlijk is een bruiloft belangrijk. Maar uiteindelijk gaat het erom dat jullie naar elkaar en naar jullie dierbaren uitspreken dat jullie samen verder willen. Elkaar beloven daar jullie best voor te doen en er voor elkaar te zijn in goede en in slechte tijden. Misschien gevaarlijk om te zeggen als trouwfotograaf; maar al het andere is extra.

Fotografie - tarieven op maat

En wat kan ik dan voor jullie doen als fotograaf? Ik roep altijd dat ik dichtbij kom. Klopt, het was inderdaad even wennen. Ik moet meer afstand houden. Dat betekent dat ik wat meer met mijn zoomlenzen schiet (dat is een lens waarmee je meer op afstand kunt blijven en de dingen dichterbij haalt). Als het nodig is draag ik een mondkapje. Op dit moment kan ik niet bij het aankleden van de bruid zijn omdat je maar 1 gast per dag thuis mag ontvangen. En het is puzzelen met de groepsfoto’s. De fotoshoot samen kan natuurlijk gewoon doorgaan. Het fotograferen van een bruiloft in deze tijd is het vastleggen van een stukje geschiedenis. Juist omdat er minder mensen bij kunnen zijn worden foto's belangrijk. Het helpt jullie om het verhaal van jullie dag met iedereen te kunnen delen. Ook de mensen die er niet bij kunnen zijn, zien op deze manier hoe de sfeer van jullie bruiloft was. Stel je voor dat er iemand ziek is op jullie dag of om een andere reden niet kan komen, dan kunnen jullie ze later verrassen met de foto's. Misschien zelfs met een glaasje champagne er bij ;)

Ik heb in deze periode speciaal pakket voor jullie om zo tegemoet te komen aan de situatie. Ik denk graag met jullie mee hoe we de trouwfotografie het beste vorm kunnen geven. Neem vooral contact met mij op om de mogelijkheden door te nemen.

Kan ik jullie ergens mee helpen?

Nu alles anders loopt, kan ik mij voorstellen dat jullie soms door de bomen het bos niet meer zien. Allemaal regeltjes waar jullie je aan moeten houden en een bruiloft die niet door kan gaan op de manier zoals jullie hem bedacht hadden. Jullie hebben hier misschien maanden naar uitgekeken en nu moet alles worden omgegooid. Ik hoop dat ik jullie met dit artikel wat heb kunnen helpen. Maar misschien heb jullie nog veel meer vragen. Neem dan vooral even met mij contact op. Jullie mogen mij bellen of onderstaand contactformulier invullen. Dan denk ik graag met jullie mee!