Fearless Photographers en Hagelslag

11 april 2019 - Remke Maris

Wat heeft gesmeer met hagelslag nou met de conferentie van Fearless Photographers in Aachen te maken? En mijn kinderen? Die zijn toch makkelijk te fotograferen? Niks fearless aan toch?

Ze zijn altijd dichtbij (oke, vaak, ik moet ze ook wel eens zoeken, meestal vlak voor het eten of als de ouders van een vriendje op de stoep staan). Ze zijn gewend aan de camera en dus hoef ik niet meer door het ongemakkelijke heen. Sterker nog, ze kunnen naar mij kijken met een blik van “ja hoor, ik kijk wel in de lens, ik kijk er dwars door heen als jij zo nodig moet”.  Ze laten zich fotograferen op hun kwetsbaarste momenten. Als ze op zondagochtend in hun pyjama op de bank hangen. Als ze een meningsverschil uitvechten. Als ze de slappe lach hebben, als ze ziek zijn en zich klote voelen. Ze vragen niet of hun haar goed zit en zijn zich totaal niet bewust van hun “goede kant”

Het lijkt makkelijk. En thuis is dat het ook. Maar om op een bruiloft zo dichtbij te komen, dat is eng. En daarvoor heb ik heel veel moeten overwinnen (en nog steeds!). Die ongemakkelijke momenten, zijn voor mij ook ongemakkelijk. Ik zie het als jullie haren niet goed zitten. Ik weet hoe het voelt als je in de stress schiet en kortaf bent van de spanning. Of hoe irritant het is als de planning niet loopt zoals jullie het bedacht hadden. Ik weet dat je er niet op gerekend had dat je hoofdpijn kreeg of dat je de soep in je jurk kreeg. En ik weet ook dat het gek is als er dan iemand met haar camera bovenop staat. 

En toch wil ik juist die momenten ook vast leggen. Want ze vertellen jullie verhaal. Ze vertellen niet alleen hoe jullie dag er uit ziet. Maar ze vertellen vooral hoe jullie dag voelt. En dat is meer dan een bruiloft fotograferen, dat is een stukje van jullie leven vastleggen. 

En dan kan ik ook de intense knuffel van je vader vastleggen. De tranen tijdens het uitspreken van de geloften, de slappe lach tijdens het gekke dansje van je tante. En, echt waar, op een gegeven moment zijn jullie je niet meer bewust van de camera!

Wat dit met Fearless Photographers te maken heeft? Fearless Photographers is een organisatie die fotografen en bruidsparen samen brengt. Maar ze organiseren ook conferenties, workshops, wedstrijden, enz. Afgelopen maart ben ik voor het eerst op een conferentie van Fearless geweest. Samen met meer dan 250 fotografen uit de wereld. Van elkaar leren, naar elkaar luisteren en los gaan op de dansvloer. Ontzettend indrukwekkend. Met name de openheid. Het belangrijkste wat ik daar van mijn collega's geleerd heb is dat Fearless niet betekent dat je als fotograaf allerlei gevaarlijke indrukwekkende trucs hoeft uit te halen voor de foto. Maar dat Fearless te maken heeft met dichtbij kunnen komen. De moed hebben om door het ongemak heen te gaan, de rust te nemen en te wachten op de juiste momenten. Zodat je vast kan leggen waar het in jullie dag/leven om gaat. En dat is wat ik komend seizoen ga doen! Ik heb in 2019 al 2 bruiloften vast mogen leggen maar over een paar weken barst het trouwseizoen echt los. En ik zie uit naar alle verhalen die ik daar mag vastleggen.