Waar komt de traditie van de trouwring vandaan?

13 september 2024 - Remke Maris

Onze trouwringen hebben jaren op het plankje in de douche gelegen. Ze zaten gewoon niet lekker, waren bij beiden eigenlijk iets te groot. En omdat ze van titanium zijn, moeilijk aan te passen. Eerlijk is eerlijk, we waren ze ook een beetje vergeten... Afgelopen zomer kwamen we ze weer tegen en ze bleken perfect te zitten. Dus na 17 jaar zonder ring, proberen we weer te wennen aan het dragen van onze trouwringen :) 

Maar waar komt de traditie van de trouwring eigenlijk vandaan? Wat is de betekenis van de trouwring? Ik werd nieuwsgierig en heb het uitgezocht.

De geschiedenis van de trouwring

De traditie van het dragen van de trouwring gaat terug nar de oude Egyptenaren. Een ring heeft geen begin en geen eind en staat symbool voor heelheid, perfectie. Voor de eeuwige liefde. Het gat in de ring werd gezien als de doorgang naar toekomstige gebeurtenissen in het leven van de drager. Voordat er edelmetalen werden gebruikt, zoals goud en zilver, werden trouwringen van andere materialen gemaakt. Zoals bot of hennep of ivoor.

Later namen de Romeinen de traditie over. Echt romantisch was het niet, het was een soort koopovereenkomst. Een man had recht op de vrouw zodra zij een ring van hem droeg. Aan de andere kant was het meteen duidelijk dat de man getrouwd was en zich niet met andere vrouwen in liet.

Terug naar het romantische deel; de ring werd gedragen om de linker ringvinger. De oude Egyptenaren geloofden dat daar de Vena Amoris (Latijn, letterlijk: de ader van de liefde) liep, rechtstreeks van de ringvinger naar het hart. De perfecte plek voor de ring dus! 

Draag je je trouwring links of rechts?

De Egyptenaren en de Romeinen droegen de ring dus om de linker ringvinger. Maar tegenwoordig maakt dat eigenlijk niet meer uit. In Nederland dragen de katholieken de ringen over het algemeen aan de linkerhand en de protestanten aan de rechterhand. Wereldwijd verschilt het per land, cultuur en reliegie welke hand de voorkeur krijgt.

Van welk materiaal is jullie trouwring gemaakt?

Tegenwoordig zijn trouwringen vaak van edelmetalen zoals goud, witgoud, zilver of platina. Er zijn echter talloze opties beschikbaar, afhankelijk van persoonlijke smaak en budget. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een ring van titanium, hout of zelfs keramiek. Er zijn ringen die al generaties doorgegeven worden. Of ringen van grootouders die verwerkt worden in de ringen van het bruidspaar dat gaat trouwen. 

Alternatieven voor jullie trouwringen

Misschien heb je een beroep waarbij het dragen van een ring niet mogelijk is. Of vind je het gewoon niet mooi.

Je kan ook samen een tatoeage nemen. Of een armband. Een ring aan een ketting. Of gewoon lekker zonder ring.

De ring is niet verplicht, zoals duidelijk "ja" zeggen, de getuigen of de handtekening. Dus doe gewoon wat jullie mooi vinden! 

De trouwringen in de banner van dit artikel zijn gemaakt door Studio Goudwerk