5 tips om jullie trouwfotograaf te vinden!

19 maart 2024 - Remke Maris

Voor ellenlange poseersessies of foto's met een vintagefilter moet je mij niet bellen. Inderdaad, ik zeg wel eens nee tegen een aanvraag. Als je nog niet in de wereld van de bruiloften bent gedoken dan kan ik mij voorstellen dat het lastig kan zijn om de fotograaf te vinden die bij jullie past. En dat jullie door de bomen het bos niet meer zien.  

Hoe vind je een fotograaf die de foto's maakt waar jullie op hopen? Maar waarvan jullie het ook leuk vinden als zij de hele dag met jullie optrekt?

Vijf tips om jullie op weg te helpen. 

1Welke stijl vinden jullie mooi?

Jullie hebben het vast al ontdekt, er zijn ontzettend veel fotografen. En er zijn een aantal stijlen te onderscheiden. Wij fotografen weten vaak heel goed wat ons onderscheidt van de rest. Maar realiseren ons niet altijd dat het voor jullie als bruidspaar niet persé duidelijk is. 

Het kan helpen om te beginnen met kijken naar welke stijl jullie mooi vinden. Houden jullie van veel kleur, of juist van de donkere moody tinten? Pastel, licht, of juist veel zwartwit? Als jullie dat duidelijk hebben dan vallen er al een heleboel fotografen af.

2Wat willen jullie in beeld gebracht hebben?

Het lijkt zo logisch. Een bruidsfotograaf fotografeert het ja-woord en de kus, doet een fotoshoot en een aantal familieportretten.

Er zijn inderdaad een aantal elementen die op de meeste bruiloften terug komen. Maar waar de ene fotograaf veel tijd en aandacht besteedt aan de fotoshoot, is de andere weer heel goed in het vangen van de momenten tussendoor en werkt vooral documentair. Sommigen zijn goed in overzichtsfoto’s en anderen maken kunstwerken van jullie ringen in bloemen. Er zijn fotografen die het leuk vinden om met flitsers te werken en hebben zich daarin gespecialiseerd.

Persoonlijk werk ik het liefst zo veel mogelijk zonder allerlei attributen. Het gebeurt niet zelden dat er een oom naar mij toekomt en verbaast (of een beetje bezorgd) vraagt of ik wel grotere lenzen bij mij heb. Als het nodig is schroef ik er een telelens op. Maar het liefst loop ik tussen jullie gasten door met de kortste lens. Als je dan de foto's terug kijkt zit je meteen weer middenin het moment.

Kortom, wat hoop je dat je ziet als je over 20 jaar jullie album doorbladert? 

3Wat is jullie budget?

Voor ieder budget is er een fotograaf te vinden. Als jullie je budget hebben bepaald, is het vinden van een trouwfotograaf een stuk makkelijker.

Kijk altijd of de fotograaf voldoende ervaring heeft. Vaak zie je dat op de website:

  • Staan er bijvoorbeeld veel verschillende bruiloften op?
  • Zijn het losse beelden of kan je ook een hele reportage bekijken?
  • Is haar stijl consistent?
  • Wat is er inbegrepen in het bedrag? Denk aan aantal uren fotografie, album, reiskosten, enz.
  • Is er een back-up als de fotograaf ziek is?

4Wat zeggen de reviews?

Een inkopper natuurlijk. Maar nadat ik rondgevraagd heb bij mij vrienden en familie check ik altijd de reviews als ik ergens veel geld aan uit geef. Ik ben altijd benieuwd wat anderen over het bedrijf vertellen waar ik mee in zee ga. Doe dit ook bij jullie trouwfotograaf.

5En het belangrijkste, is er een klik?

De meeste fotografen maken graag kennis met jullie voordat jullie boeken. Doe dat vooral! Want de foto’s kunnen prachtig zijn. Maar het is een belangrijke dag voor jullie en dan is het fijn als jullie het goed met haar kunnen vinden. Zien jullie het voor je dat zij de hele dag op jullie bruiloft rondloopt en mengt met jullie gasten? Daar komen jullie maar op één manier achter en dat is van te voren kennis maken. Wat mij betreft is dit punt belangrijker dan alle andere punten.