Interview met de BABS | Saskia trouwt
Als trouwfotograaf heb ik een heleboel stellen JA horen zeggen. De één wat verlegen door alle aandacht, de ander volmondig luid, en duidelijk. Allemaal gemeend en liefdevol.
Maar wie is toch die BABS? Wie is degene die jullie in de echt verbindt? Hoe zit dat nou juridisch en is het nou BABS of Trouwambtenaar? Wat gebeurt er met de papieren als jullie je handtekening hebben gezet?
De beste manier om daar antwoord op te krijgen is het vragen aan de trouwambtenaar zelf! Dus op Valentijnsdag ben ik met Saskia, van "Saskia trouwt" aan de koffie gegaan om te horen hoe het allemaal zit.
Wie is Saskia?
Saskia is trouwambtenaar, of te wel BABS. Ze woont samen met haar vriend en 2 kinderen in Zwolle. Naast mensen in de echt verbinden, geeft ze les op het Deltion college op een Mbo-opleiding. Haar liefde voor het verbinden en het spreken typeert haar. Net als haar lach en het praten met haar handen trouwens ;)
Wat is een BABS?
De afkorting BABS staat voor Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand. Je kunt ook trouwambtenaar zeggen, dat is hetzelfde. Voor de leesbaarheid is heb ik de trouwambtenaar in de vrouwelijke vorm geschreven. Maar het kan natuurlijk net zo goed een man zijn! De trouwambtenaar leidt de ceremonie, ze houdt vaak een speech en ze verbindt jullie in de echt. Vroeger was een trouwambtenaar altijd in dienst van de gemeente. Ze hadden meer taken in de gemeente en stellen in de echt verbinden was daar één van. Omdat er tegenwoordig minder in de kerk getrouwd wordt, is het burgerlijk huwelijk vaak de enige ceremonie. Daarom is het zo mooi dat je vandaag de dag ook een zelfstandig trouwambtenaar kunt vragen om jullie te trouwen. Zij is niet in dienst van de gemeente. De ceremonies die zij leidt zijn vaak persoonlijker omdat ze er meer tijd in steekt. Tijdens de ceremonie maar vooral van tevoren.
Hoe ben jij trouwambtenaar geworden?
Een van de dingen waar ik benieuwd naar ben, is hoe Saskia trouwambtenaar is geworden. Ze vertelde dat haar zusje ging trouwen en ze was gevraagd om BABS voor 1 dag te worden. (ook dit kan tegenwoordig, iemand die dichtbij staat vragen om jullie te trouwen). Omdat Saskia in die tijd aan het afstuderen was en er niet de tijd in kon steken die ze wilde, heeft ze dat toen niet gedaan. Later, tijdens een lange autorit met haar vriend naar familie, vertelde ze dat het toch wel kriebelde, het idee om trouwambtenaar te zijn. Waar haar vriend zo enthousiast op reageerde dat ze het wel moest onderzoeken. Eigenlijk werd ze op dat moment BABS. Maar om als BABS te werken moet je een bruidspaar hebben. Want op het moment dat je als zelfstandig trouwambtenaar ingezet wordt, moet je daarvoor beëdigd worden door de rechtbank. En benoemd worden door de gemeente. Pas dan mag je officieel een bruidspaar trouwen. Dit werkt trouwens ook zo als een familielid of een goede vriend jullie trouwt. En houd er rekening mee dat deze procedure zes weken duurt!
In Zwolle werkt het zo dat Saskia voor ieder bruidspaar dat ze trouwt een verzoek moet indienen bij de rechtbank en dan wordt beëdigd als BABS voor 1 dag. Er zijn ook plaatsen waar je als zelfstandig trouwambtenaar maar 1 keer beëdigd hoeft te worden.
Wat vind je er zo mooi aan, stellen trouwen?
Saskia vertelt enthousiast: "Het diepte-interview met het bruidspaar dat ik verwerk tot een speech. De spanning op de gezichten als een bruidspaar binnenloopt en de blikken van herkenning als ze merken dat ik het verhaal dat ze vertelden goed verwerkt heb in mijn speech. Als het verhaal dat ik vertel tijdens de ceremonie klopt en het bruidspaar er blij mee is, dan is de ceremonie geslaagd." Vaak heeft Saskia van tevoren ook contact met een aantal dierbaren van het bruidspaar en krijgt ze zo nog meer kanten van het verhaal te horen. Alleen als het bruidspaar dit leuk vindt natuurlijk.
Maar vind je het niet jammer dat je op zo’n belangrijke dag, met zo’n belangrijke rol, zo snel weer afscheid moet nemen van het stel? Een ceremonie duurt een half uur/drie kwartier en dan zijn ze weg… “Eigenlijk niet. Het ja-woord is het hoogtepunt van de dag, daar begeleid ik ze naar toe. En daarna is het mooi om ze weer te laten gaan. Ze te laten vieren dat ze getrouwd zijn."
Wat moet?
Tijdens de ceremonie moet je duidelijk verstaanbaar JA zeggen. En daarna moeten jullie je handtekening zetten. Jullie handtekening is pas geldig nadat jullie ja gezegd hebben. Al het andere is aan jullie. Als Saskia jullie trouwt, dan gaat ze van te voren met jullie in gesprek om jullie te leren kennen. Dit heeft ze verwerkt in een speech tijdens jullie ceremonie. Voor haar is humor een belangrijk onderdeel van de ceremonie. Het hoeft niet te formeel te zijn. Zo heeft ze bijvoorbeeld geen toga aan. Er zijn ook trouwambtenaren die dat juist wel mooi vinden om te doen.
Wat gebeurt er nou met jullie handtekeningen?
De huwelijksacte wordt in tweevoud opgeslagen in het huwelijksregister van de gemeente. Jullie krijgen ook een trouwboekje waar jullie je handtekening in kunnen zetten. Deze nemen jullie wel mee naar huis. Aan het trouwboekje zijn extra kosten verbonden. Een trouwboekje is optioneel. Eigenlijk koopt bijna iedereen dat, maar het hoeft dus niet.
Ceremoniële bevestiging
Een ceremoniële bevestiging lijkt heel erg op het trouwen voor de gemeente maar er is een belangrijk verschil. Je ontvangt geen officiële huwelijksacte. Je trouwt dan op een eerder moment voor de wet. Vaak gratis, op maandagochtend bijvoorbeeld. En op jullie bruiloft geeft Saskia een speech tijdens de ceremonie. Ze laat jullie ook je handtekening zetten op een niet officiële acte. Het voordeel daarvan is dat je een aantal regels ontwijkt. Zo kan je bijvoorbeeld op een locatie trouwen die de gemeente niet heeft aangewezen als officiële trouwlocatie. Of als je een droombruiloft op Ibiza geregeld hebt, dan kan Saskia mee om jullie te trouwen. Daarnaast is het goedkoper dan een BABS voor 1 dag aan te stellen!
Een hele mooie optie dus als jullie een persoonlijke ceremonie willen.
Meer weten?
Willen jullie meer weten over de BABS? Neem eens een kijkje op de website van Saskia. Zij kan jullie nog veel meer vertellen!