Bloemen op je bruiloft | interview met bloemiste Willemijn van Bloemijn

24 november 2023 - Remke Maris

Bloemen zijn onmisbaar op jullie bruiloft, of het nu gaat om je bruidsboeket of de hele styling van jullie trouwlocatie. Bloemen komen altijd wel ergens terug. Tijd voor een gesprek met Willemijn Beens van Bloemijn! Wat is haar werkwijze en waarom doet ze wat ze doet? Welke opdrachten bezorgen haar vleugels? En natuurlijk, "wat onderscheidt nu een bos bloemen van een bruidsboeket?" 

(Na dit interview schaamde ik mij wel een beetje dat ik deze vraag stelde).

Bloemijn

Willemijn wist al heel jong dat ze juf of bloemist wilde worden. Vrienden van haar ouders hadden een bloemenzaak waar ze veel te vinden was. Haar moeder was erg creatief en maakte prachtige borduurwerken. Samen struinden ze veel tuincentra af op zoek naar inspiratie. Het is dan ook niet verwonderlijk dat ze inmiddels eigenaresse van Bloemijn is.

Persoonlijk

“Ik werk altijd persoonlijk en wil mijn klanten een beetje leren kennen. Het is belangrijk dat een bloemwerk bij het bruidspaar past. Onlangs had ik 3 bruiden op bezoek. Ze hadden alle drie hetzelfde plaatje van Pinterest mee genomen. Dan worden het toch echt 3 verschillende boeketten. En ze waren er alle drie heel blij mee. Soms ken ik de bruidsparen omdat ze in de buurt wonen. Maar niet altijd. Dan volg ik ze op Instagram zodat ik een idee heb welke types het zijn. Daardoor voel ik vaak goed aan wat ze mooi vinden en waar ik niet mee aan moet komen zetten.”

We hebben een datum, en nu?

“Een paar weken voor de bruiloft komt het bruidspaar langs en bespreken we samen aan de keukentafel de ideeën door. Vaak hebben ze al voorbeelden doorgestuurd via whats-app, maar niet elk stel weet precies wat ze willen. Geen probleem, daar help ik ze graag bij. Als jullie een trouwdatum hebben is het belangrijk om niet te lang te wachten met contact opnemen.” Willemijn kan op een dag maar 1 a 2 bruiloften verzorgen. Dus de populaire data zitten snel vol.

Fotocredits: Eigen foto

De week van jullie bruiloft

Op de maandagavond voor jullie grote dag zoekt Willemijn zorgvuldig uit welke bloemen ze nodig heeft. Dinsdag voor de bruiloft staat in het teken van inkopen op de veiling. Dit gaat tegenwoordig digitaal. Thuis achter de laptop koopt ze de bloemen in op de klok. Daarna brengt ze haar dochter naar school en gaat vervolgens meteen door naar de veiling in Eelde, om jullie bloemen op te halen. Wat ze niet op de veiling heeft kunnen kopen haalt ze bij de groothandel.

De avond voor de bruiloft begint Willemijn aan het samenstellen van de boeketten en bloemstukken. Daar is ze vaak tot in de late uurtjes mee bezig. Vervolgens staat ze vroeg op om de bloemen persoonlijk naar de locatie en/of het bruidspaar te brengen. Sommige nachten, vooral tijdens het drukke seizoen, houdt ze het zelfs vol tot 4 uur 's ochtends en moet ze om 6 uur bij de bruidegom zijn. Dat zijn behoorlijk pittige dagen.

Als ze ook de styling verzorgt op de locatie, zorgt ze ervoor dat de bloemen op de juiste plek terechtkomen. Dat betekent dat ze die dag volop aan het werk is. Daarom neemt ze maar één grote opdracht per dag aan, soms aangevuld met een kleinere. Bloemen moeten vaak verplaatst worden. Willemijn: “ik vind het essentieel om dat voor haar bruidsparen te doen. Het is een stukje service waardoor ze op de grote dag zelf alles kunnen loslaten en erop vertrouwen dat het goed komt.

Wanneer is een opdracht geslaagd?

“Als het bruidspaar gelukkig is met wat ik gemaakt heb. Dat maakt het de nachten doorhalen waard. Als ik de blije gezichten zie, dan weet ik precies waarvoor ik het doe.”

Willemijn zegt eigenlijk nooit nee als een idee van een bruidspaar haar niet direct aanspreekt. De uitdaging is om iets te maken waar het bruidspaar heel blij mee is. En wat helemaal bij ze past. Dat vind ik juist zo leuk aan dit vak. Ik kan niet voor ze bepalen wat wel en niet mooi is.

Ik heb natuurlijk wel een eigen stijl waar mensen op vallen. Romantisch, een beetje klassiek. Dat zie je ook veel terug op de foto’s op haar Instagram account.”

Fotocredits: Eigen foto

Betekenis van bloemen

Ik houd niet persé rekening met de traditionele betekenissen van bloemen, maar ik werk wel op een hele persoonlijke manier. Wanneer ik de mensen achter de opdracht ken, kan ik een bruidsboeket maken dat echt bij hen past.

Bloemen kunnen herinneringen aan speciale momenten oproepen. Bij mij is dat bijvoorbeeld de uitvaart van mijn neefje toen hij slechts een paar weken oud was. Voor zijn afscheid gebruikte ik veel blauwe druifjes in het bloemwerk. Het was een emotionele en tegelijkertijd waardevolle ervaring om dit voor hem en mijn familie te doen. Elke keer dat ik nu blauwe druifjes zie, word ik meteen teruggebracht naar dat moment.

Of mijn moeder, die dol was op orchideeën en fresia's. Telkens als ik deze bloemen zie, denk ik meteen aan haar. En dit is iets wat ik ook voor anderen doe. In die zin houd ik zeker rekening met wat bloemen voor mensen kunnen betekenen. Hoe beter ik iemand ken, des te beter kan ik deze persoonlijke touch aanbrengen in mijn creaties.

Heb je zelf een lievelingsbloem?

Willemijn heeft niet echt één lievelingsbloem. Maar ranonkels en pioenrozen vind ze wel heel mooi. En nu in de herft de bessen. "Ieder seizoen heeft zijn eigen bloemen. Daar maak ik gebruik van. In de winter zijn er bijvoorbeeld nauwelijks pioenrozen te krijgen. Of ze zijn heel duur omdat ze geïmporteerd moeten worden. Je weet dan ook nooit of ze goed genoeg zijn."

"Dat is ook wel het verradelijke van Pinterest. In Amerika heb je bijvoorbeeld wel pieonrozen als het bij ons winter is. Of bepaalde combinaties van bloemen die je hier niet samen hebt."

Iets anders wat een uitdaging kan zijn: de filters die fotografen soms over de foto’s gebruiken. Daardoor kloppen de kleuren niet meer. Dat is goed om in gedachten te houden als je een moodboard maakt van foto's die je op Pinterest of Instagram tegenkomt.

Fotocredits: Eigen foto

Wat doe ik met de bloemen na de bruiloft?

  • Natuurlijk kan je ze drogen. Leg ze gewoon ergens neer en dan drogen ze vanzelf in. Het is een beetje afhankelijk van het soort bloemen hoe mooi dit wordt.
  • Je kan ze in epoxie gieten. Doe dit meteen de dag na de bruiloft want dan zijn de bloemen nog mooi. Tip: als je dit wilt doen, plan dit van tevoren. Epoxie kan je in allerlei vormen gieten. Er worden zelfs tafeltjes van gemaakt. Of sierraden.
  • Je kan ze in een fotolijst aan de muur hangen nadat je ze gedroogd hebt.

Hebben jullie iets origineels met je bruidsboeket gedaan? Laat het Willemijn weten! Haar website/socials staan onderaan deze pagina.

Wat zou je heel graag een keer willen doen?

Willemijn antwoord meteen en resoluut: "een bruiloft in het buitenland stylen! Dat lijkt mij echt supergaaf."

Of een bruiloft aan zee, buiten, met alles er op en eraan. Die staan wel op mijn wensenlijst.

Waar kunnen we je vinden?

www.bloemijn.nl

Instagram: @bloemijn

Bloemijn is gevestigd in Genemuiden.

Fotocredits: Eigen foto