Trouwfotograaf? Dat nooit!

18 oktober 2019 - Remke Maris

"Ik ga nooit bruiloften fotograferen!", riep ik in de eerste maanden van de fotovakschool. Ik zag het al voor me. Zoetige foto’s van verliefde stelletjes die om een boom heen kijken, ieuw, niks voor mij!

Wat is er mis gegaan? Of wat heeft er voor gezorgd dat ik juist van het fotograferen van bruiloften mijn werk gemaakt heb?

Eigenlijk was het een samenloop van precies de juiste omstandigheden. Het begon met een telefoontje op vrijdagavond. Een man vroeg mij zijn bruiloft te fotograferen. Hij zei letterlijk “ik zie op je site dat je het waarschijnlijk nooit gedaan hebt. Ik heb weinig budget. Als jij weet dat het mis mag gaan en ik heb wat mooie foto’s van onze dag, dan hebben we er allebei wat aan. Deal?” Detail: het is maandag al.

Dat was de eerste keer. En ik vond het fantastisch. Vastleggen wat ik zag, zonder poespas. 

Daarna ben ik mij gaan verdiepen in bruidsfotografie en kwam ik prachtige foto’s van collega’s tegen. Het hoeft dus helemaal niet geposeerd, tuttig, pastellerig! Ik kan een verhaal vertellen. Een verhaal waar natuurlijk de tradities worden vastgelegd. Maar waar ook ruimte is voor de kleinere momentjes. De momenten die veel vertellen over wie jullie zijn. De kleine gebaartjes, de typische lachjes, de blikken naar elkaar en naar jullie geliefden. Eigenlijk een documentaire over een belangrijke dag uit jullie leven.

Ik heb een mentor gezocht en ben workshops gaan volgen. Heb meer geleerd over licht, compositie, kleur, en over het vangen van de mooiste momenten. En dat doe ik nog steeds. Want ik vind het belangrijk om te blijven leren.

En nu? Het is herfst. Dat betekent dat het rustiger is. Tijd voor bezinning. Ik heb die rustige tijd echt nodig om bij te komen van het trouwseizoen. Alle verhalen verwerken. Heel veel mooie verhalen. Maar vaak zijn er ook wel wat tranen, want op een trouwdag vier je het leven en de liefde. En het leven is niet altijd vanzelfsprekend.

Herfst is de tijd om te reflecteren op wat er goed ging en wat er volgend jaar beter kan. Maar ook om plannen te maken voor het komende seizoen. Een ding is zeker; ik ga mij komend seizoen nog meer focussen op het journalistieke deel van jullie dag. Want dat vind ik het leukst. Daar ben ik het best in. Het leven fotograferen. Er staan workshops en meet-ups met collega’s op de planning. En de eerste mooie bruiloften voor het volgende seizoen staan al gepland!

Kortom, bruiloften fotograferen is prachtig! Proost op het leven en de liefde!