(help) Wat doen we met de groepsfoto's?!

15 mei 2021 - Remke Maris

De een roept “dat doen we echt niet!” en de ander heeft een lijst van 2 a-4tjes met alle mogelijke combinaties van groepsfoto’s die ze willen hebben.

En daar zit natuurlijk nog een heleboel tussenin. Wat jullie ook doen, ik bespreek het altijd. Niet om jullie een kant op te sturen maar soms is het handig als je bepaalde dingen al van te voren uitgedacht hebt.

Toen ik net begon vond ik ze vreselijk. Stond ik te zweten om iedereen binnen het kader te krijgen, met zijn/haar ogen open, onder toeziend oog van de groepjes die aan het wachten waren. Vaak worden er ook vanaf de kant aanwijzingen geroepen. Maar inmiddels vind ik het leuk. En gebruik ik de chaos rondom de groepsfoto’s om er iets moois van te maken. Hieronder 5 tips op een rijtje. En onthoud, de allerbelangrijkste tip: Doe waar jullie je goed bij voelen. Het is jullie dag!

1Vertel jullie ouders of er groepsfoto’s komen en wanneer

Ouders willen vaak met hun kinderen op de foto. En als jullie besluiten om een paar foto’s met jullie ouders te maken, dan is het vaak fijn dat ze dit weten. Ik maak vaak mee dat ouders tijdens de bruiloft vragen of ze wel een keer met hun kinderen op de foto mogen. En als ze weten dat het ingepland staat, dan kunnen ze dat loslaten. Maar ook hiervoor geldt: hebben jullie er geen zin in, doe het dan ook niet. En communiceer dat duidelijk. (of laat dat door mij doen, mag ook ;)

2Maak een lijstje

Als jullie besluiten groepsfoto’s te maken, maak van te voren een lijstje met de combinaties die jullie in ieder geval gefotografeerd willen hebben. Als jullie dit op de dag zelf moeten bedenken, dan geeft dit chaos, onrust en duren de groepsfoto’s te lang. Dan moet iedereen overal vandaan geplukt worden en jullie gasten lang wachten tot ze aan de beurt zijn. En daar heeft niemand zin in. Daarbij haalt het zo de flow uit jullie dag en dat is jammer. Alle tijd die gaat naar groepsfoto’s, gaat ten koste van de spontane momentjes.

3Maak het lijstje niet te lang!

Belangrijk! Als jullie 10 combinaties hebben dan is dat prima! Maar als de lijst veel langer wordt, dan kost dat tijd. Dan moeten de gasten lang wachten en die tijd kunnen jullie veel beter besteden aan taart eten, bijkletsen, oud hollandse spelletjes spelen en dergelijke. Ik ben er vaak de hele dag bij dus de mensen die belangrijk voor jullie zijn, die komen echt wel op de foto! En vaak staan ze er veel leuker op als ze het zelf niet door hebben dat ze gefotografeerd worden.

4Huur een photobooth

Als jullie merken dat jullie lijst met groepsfoto’s heel erg lang wordt, huur een fotobooth, of maak er zelf één. Ik heb ook wel eens een oom met een fototoestel op een bruiloft de groepsfoto’s zien maken. Het bruidspaar had een mooi decor gemaakt en de gasten konden zelf los. Superleuk idee!

5Kinderen eerst

Voor kleine kinderen zijn groepsfoto’s vaak wat overweldigend. Ze snappen niet helemaal wat er gebeurt maar moeten wel van alles. Als ze geweest zijn kunnen ze weer lekker spelen. En laat de fotograaf met het kind communiceren. Want als alle ooms en tantes roepen waar het kind moet kijken en lachen enz enz, dan is dat best eng. En als een kind niet wil, lekker laten gaan. Ik zoek jullie op een later moment wel even samen op en dan maken we hem alsnog.

En tenslotte, geniet van de gekkigheid die er vaak ontstaat. Die foto’s waar jullie een beetje gek op staan, die zijn echt het allerleukst! Dus als het niet helemaal soepel loopt, dan schiet ik gewoon door!

Benieuwd naar de bruiloft waar het mooie eigenwijze meisje bovenin mijn assistente was? Klik dan hier!