Trouwen in 2024 | 5 tips om te beginnen met plannen

21 oktober 2023 - Remke Maris

Eigenlijk wilde ik een blog maken over de trouwtrends van 2024. Lekker hip. Maar ik ben helemaal niet bezig met trends. Wel weet ik dat er een wereld voor je open gaat als je gaat trouwen. De tips en goedbedoelde adviezen vliegen je om de oren. Er bestaan diensten, tradities en voorwerpen waarvan jullie tot nu toe het bestaan niet wisten. Iedereen vindt dat je het op je eigen manier moet doen maar..... en dan volgt er iets waar je wel rekening mee moet houden.  

Ik heb 5 punten voor jullie op een rijtje gezet waar je mee kunt starten als jullie beginnen met het organiseren van jullie bruiloft. Daarvan is punt 1 het belangrijkst. De rest mogen jullie skippen ;)

1NIKS MOET!

Nou ja, 3 dingen moeten eigenlijk wel. Dat zijn: duidelijk ja zeggen, jullie handtekeningen zetten en 2 getuigen meenemen die hun handtekening zetten. Meer niet! Al het andere is helemaal aan jullie.

Maar ik zie het veel. Bruidsparen die beginnen met een heel eigen, te gek idee van hoe DE dag er uit ziet maar in de loop van de maanden consessies doen. Ze laten zich leiden door wat hun omgeving belangrijk vindt. En maken dan keuzes die anders zijn dan dat ze eigenlijk zouden willen, om hun ouders, vriendinnen, ceremoniemeester, enz niet te kwetsten. Onthoud alsjeblieft, het is jullie dag en jullie mogen hem invullen! 

2Een datum kiezen

Het is natuurlijk leuk als het een makkelijk te onthouden datum is. Bijvoorbeeld 20-04-2024. Maar vraag je af hoe belangrijk dit echt is. Want de leveranciers zijn vaak al lang van te voren geboekt op die dagen. Meestal wordt er getrouwd op vrijdag en zaterdag. De zondag begint steeds populairder te worden. Maar ik heb de afgelopen jaren ook regelmatig bruiloften op andere dagen gehad. Het voordeel daarvan is dat de leveranciers dan vaak ruimte hebben! Ook als je ze kort van te voren boekt! Natuurlijk moet iedereen dan die dag vrij nemen. Maar dat moeten ze op vrijdag ook. Alleen de kater de volgende dag is misschien wat lastiger te verwerken als je dan weer aan het werk moet.

3De locatie

Willen jullie binnen of buiten trouwen? Trouwen jullie op een landgoed of in een weiland? Bij het kiezen van een locatie is het goed om je af te vragen welke sfeer jullie belangrijk vinden. Willen jullie buiten trouwen omdat jullie mooie plaatjes hebben gezien van een buitenceremonie? Of zien jullie jezelf al zitten aan lange, mooi gedekte tafels met de ondergaande zon? Vinden jullie het belangrijk dat jullie ruimte en frisse lucht hebben? En andersom, willen jullie binnen trouwen omdat jullie niet willen stressen over het weer? Of vinden julle het ook echt mooi? Er zijn een heleboel locaties waarbij het allebei kan. Zo kan je bijvoorbeeld bij het koloniekerkje een buitenbruiloft houden. De sfeer van een festivalbruiloft creëren. Maar als het regent kunnen jullie uitwijken naar het kerk! En op bijna alle kastelen kan je tegenwoordig de ceremonie buiten houden. Dus het weer is eigenlijk geen reden om het helemaal anders te doen dan je eigenlijk zou willen. Wel is het handig om een “wat als het regent plan” op te stellen met de locatie.

4BABS

Zoals ik al zei, duidelijk ja zeggen en je handtekening zetten moet, als jullie gaan trouwen. De BABS (buitengewoon ambtenaar burgerlijke stand) is degene die jullie trouwt. De BABS maakt het officieel. En ziet er op toe dat dit goed gebeurt. De BABS is dus belangrijk. Als jullie gaan trouwen dan kan je uit een lijstje op de website van de gemeente kiezen welke BABS je wilt. Vaak met foto en een kort verhaaltje. Eigenlijk best onpersoonlijk als je je realiseert dat hij of zij jullie officieel trouwt. Daarom zijn er steeds meer bruidsparen die een zelfstandige BABS vragen om het huwelijk te voltrekken. Zij nemen vaak veel meer tijd voor je. De ceremonie wordt er heel persoonlijk van. Als je meer wilt weten over wat een BABS nou precies doet, kan je hier het interview met Saskia van Saskia Trouwt lezen

5Ceremoniemeester

Hebben jullie er al over nagedacht wie jullie ceremoniemeester wordt? Hebben jullie er 1 of 2? Het vragen van een ceremoniemeester is vaak een beetje lastig. Aan de ene kant wil je iemand vragen die jullie kent en weet wat jullie belangrijk vinden. Aan de andere kant wil je dat diegene juist kan genieten van de dag zonder allerlei extra taken. En is het soms moeilijk om iemand te vragen die wat verder weg staat omdat je weet dat het veel werk is en je nogal wat van iemand verwacht.

Wie je ook vraagt, het helpt om afspraken te maken over wat jullie zelf doen en wat jullie uit handen geven! Voor een ceremoniemeester is het fijn om precies te weten wat er van hem of haar verwacht wordt. Of dat nou alleen de coördinatie op de dag zelf is of ook de voorbereiding.

En een andere optie is een weddingplanner. Dat klinkt chique maar ik zie het steeds meer! Wist je dat ze ook alleen de rol van ceremoniemeester kunnen overnemen  Dan plannen jullie zelf je dag en tijdens de bruiloft geven jullie het uit handen. Zo kunnen jullie vrienden en familie helemaal op gaan in de dag. Margriet van Puur Trouwen heeft een gastblog geschreven. Deze kan je hier lezen!

Jullie zien het, ik kan het ook niet laten om een paar tips te verstoppen. En zo zullen jullie de komende maanden nog een heleboel gevraagde en ongevraagde adviezen krijgen. Met deze 5 punten kunnen jullie een beginnetje maken. Het zijn de eerste dingen die jullie moeten regelen. Daarna kan je de rest zelf in kleuren. Hoe je dit doet is helemaal aan jullie.

Ik ben benieuwd naar jullie plannen. En nog meer naar jullie verhaal!

 

Trouwlocatie op de foto's: Buitenplaats Sparrendaal

Benieuwd naar de bruiloft die ik gefotografeerd heb op Buitenplaats Sparrendaal? Klik dan hier!